Pakar Sistem Akuakultur

Teknologi Air Tenaga Tinggi

Kenapa Memilih Akuakultur ?

Akuakultur berasaskan tanah telah menjadi trend baharu sekarang.

PELUANG PASARAN

ISU

Kebimbangan Global

Trend pasaran bagi produk akuatik semula jadi sedang meningkat dalam lingkaran ke bawah. Tekanan terhadap stok semula jadi tidak boleh dikekalkan dan ia dijangka akan mengambil polisi perlindungan agresif dari Pengeluar utama  dan Kerajaan selama sekurang-kurangnya 25 tahun untuk mengurangkan tekanan yang sedia ada dan mengembalikan trend. Selama ini permintaan protein haiwan daripda populasi yang semakin berkembang kian meningkat.

Trend Harga yang Menguntungkan

Dinamik bekalan dan permintaan akan meneruskan tekanan menaik terhadap harga. Laporan FAO yang menunjukkan harga perikanan adalah lebih relatif terhadap akualkultur.

Bekalan Tangkapan Liar yang Terhad

Walaupun permintaan bagi protein diramal untuk meningkat sebanyak 74% bagi 30 tahun akan datang, bekalan tangkapan liar adalah terhad secara semula jadi dan akan meningkat sebanyak 25% secara maksimum, oleh itu, permintaan pasaran adalah lebih tinggi daripada bekalan.

Peningkatan Permintaan Global bagi Protein dan Makanan Akuatik

Akuakultur Global Tidak Dapat Memenuhi Permintaan Global

Pengambilan global makanan akuatik telah meningkat lebih daripada dua kali ganda antara tahun 1980 dan 2007, daripada 50 juta tan kepada 115 juta tan, dan dijangka meningkat kepada 230 juta tan menjelang tahun 2050.

Farmed sh has grown rapidly to help meet demand, but pressure on wild supplies remains strong. (Information excerpts from 2010 Food and Agriculture Organization (FAO)report)

PEMANASAN GLOBAL

Juga, disebabkan pemanasan global, pengurangan stok akuatik liar dan peningkatan utama dalam kos operasi kapal shing telah membawa kepada pengurangan penangkapan sh liar dan produk akuatik yang menyebabkan keberpergantungan berterusan kepada produk pengeluaran akuakultur

 

Menurut National Marine Forecast Station of China yang melaporkan bahawa Blok Ais China di Laut Bohai telah muncul lebih awal berbanding tahun-tahun sebelumnya. Keseluruhan kawasan Laut Bohai iaitu 33,900 kilometer persegi telah dilitupi ais dan telah mengakibatkan musim shing yang pendek lalu menyebabkan kekurangan ikan.

PELUANG PASARAN

Penternakan Ikan Adalah Masa Depan

Dengan peningkatan populasi global, pengeluaran penangkapan global tidak mampu memenuhi permintaan yang meningkat terhadap makanan laut. Dengan akuakultur, menternak ikan dalam persekitaran yang dikawal mengurangkan jurang antara permintaan dan bekalan dengan strategik.

 

Kebanyakan pengeluaran akuakultur dibekalkan dari kolam, tasik dan laut, namun teknologi berasaskan air yang sedia ada belum mampu mengatasi masalah utama yang disebabkan oleh keadaan alam sekitar. Faktor-faktor ini termasuk suhu, pencemaran, dan kemungkinan ternakan dijangkiti penyakit di kawasan perikanan terbuka.

Leading AquaPure to be

the drivers of land-based Aquaculture Solutions.

Keuntungan.

Kemampanan.

Pasaran global akuatik dinilaikan pada $390 billion USD dan berkembang sebanyak 7% setiap tahun, dengan  segmen akuakultur mencakupi hampir 50% dalam pasaran.

Produk akuatik dan perikanan adalah antara komoditi makanan yang paling banyak diniagakan di dunia.

 

Selepas kejatuhan pada 2009, perdagangan dunia ikan dan produk perikanan telah kembali menjadi trend menaik didorong oleh permintaan yang meningkat, polisi liberalisasi perdagangan, globalisasi sistem pemakanan dan inovasi teknologi.


FAO mengaitkan faktor-faktor berikut kepada perkembangan yang meningkat:

1. Peningkatan dalam pengangkutan dan logistik.

2. Kemajuan dalam teknologi pemuliharaan.

3. Peningkatan perbelanjaan dalam Penyelidikan dan Pembangunan.

BERSAMA-SAMA MEMBENTUK AKUAKULTUR

MASA DEPAN YANG LEBIH BAIK

HUBUNGI

Aquapure Head Office:

Lot 32497  Jalan Juara 1/5

Taman Juara Jaya Off

Jalan Bukit Belimbing

43200 Belakong, Selangor,

Malaysia.

Phone: +60(3) 9108 0222

Email:   [email protected]

Licensed Biosecurity Site:

Lot 32497  Jalan Juara 1/5

Taman Juara Jaya Off

Jalan Bukit Belimbing

43200 Belakong, Selangor,

Malaysia.

Emergency Hotline:

+6011 2288 3232

Submitting Form...

The server encountered an error.

Form received.

aquapure r&D Berhad | ©2017 ALL RIGHTS RESERVED

Terms of Use